Blog

Stili vintage i viteve 1940 dhe 1950 në dizajnin bashkëkohor të enterierit

Stili vintage i viteve 1940 dhe 1950 në dizajnin bashkëkohor të enterierit Thumbnail

Bota e arkitekturës dhe dizajni bashkëkohor mirëpret rastësisht ndikimet stilistike nga epokat e kaluara: përzierja e zgjidhjeve avangarde me elemente retro krijon kontraste interesante dhe i jep enterierit një atmosferë të përjetshme, të njohur. Stili vintage i viteve 1940 dhe 1950, veçanërisht është shumë i admiruar në fushën e projektimit dhe arredimit, me atë që me format dhe ngjyrat e tij ngjall epokën e artë të modernizmit të Mes-Shekullit.

Duke kujtuar epokën e artë

Viti 1945 sinjalizoi përfundimin e Luftës së Dytë Botërore, dhe fillimin e rindërtimit. Rivendosja e paqes dhe bumit ekonomik çuan në perceptimin e arkitekturës, të shtëpive në veçanti, si diçka përtej asaj që është rreptësisht e domosdoshme: këto janë vite të mbushura me entuziazëm, në të cilat qëllimi është, të citojmë Ernesto Nathan Rogers, “duke kthyer çdo përfaqësim zyrtar të jetës në poezi: nga lugë në qytet ”.

 

Gio Ponti, Marco Zanuso, Franco Albini, Achille Castiglioni, dhe Luigi Caccia Dominioni, janë vetëm disa nga emrat që kanë bërë dizajnin e enterierit element kryesorë në krijimin e shtëpisë italiane, të pajisur me çdo rehati dhe gojëhapur të një rilindja e paparë ekonomike dhe sociale.

ARCO nga Achille Castiglioni - Mirësjellje e Fondacionit Achille Castiglioni

Dizajni i enterierit në fund të viteve '40 dhe në fillim të viteve '50

Dizajni në vitet e rindërtimit përmban eksperimente dhe përdorimin e një game të gjerë ngjyrash: nga tonet pastel – të verdhë, jeshile të qetë dhe rozë – deri në ngjyrat më të forta tokësore, si portokalli, kafe dhe të kuqe. Nga prodhimi i bërë me dorë, ne përparojmë në prodhimin në masë, ku dekorimet i japin rrugë gjuhës formale që është funksionale dhe krijuese e një modeli praktik.

Stili vintage i ripunuar për sot

Falë linjave të saj ikonike dhe aftësisë për të futur disponim të mirë, modelimi i dekadës së pasluftës nuk humbi kurrë rrugën, madje as me përhapjen e minimalizmit. Stili i ndershëm, i pastër që mishëron shumë projekte bashkëkohore, shkon mirë me elementet më të ndezura të epokës së artë të dizajnit.

 

Për dashamirët e stilit vintage, shtimi i disa detajeve retro në shtëpinë tuaj mund të jetë një zgjedhje e shkëlqyeshme e stilit, por në vend se të rikrijoni ambiente me temë të plotë, është më efektive të zgjidhni disa detaje për të shtuar atë prekje shtesë.

 

Përzierjet më interesante janë ato midis stilit vintage dhe asaj minimale dhe industriale, ku kontrasti midis elementeve të teknologjisë së lartë, industriale dhe modeleve të komoditetit të viteve 40 dhe 50 bëhet diçka shumë e veçantë. 

Mjedisi i stilit Vintage - industriale me mveshje në dysheme dhe mure me pllakat prej gres porcelani nga koleksioni Archeologie nga CEDIT - Ceramiche d'Italia

Shiko koleksionin

Stili Vintage në pllaka të mëdha nga koleksioni Artwork nga Casa Dolce Casa-Casamood

Shiko koleksionin

Dizajni i banjos, megjithatë, meriton përmendje të veçantë. Sot një oazë e vërtetë relaksimi, banjo është bërë një hapësirë për të eksperimentuar me dizajn dhe dekorim të guximshëm. Pra, nuk është për t’u habitur të shihet trendi i sotëm i zbukurimit të dyshemeve dhe mureve përmes stilit vintage.

Pllaka çimentoje e përpunuar në stilin bashkëkohor nga koleksioni Esprit de Rex

Shiko koleksionin

Vintage është në detaje

Cilat janë elementet e domosdoshme në një shtëpi të dekoruar në stilin vintage të viteve ’40 / ’50?

Mobilje ergonomike

Divane dhe kolltuqe të veshur me susta, me format e lakuara të krijuara nga dizajnerët e enterierit për të mbështetur personin e ulur mbi to. Një simbol i vërtetë i epokës, kolltuku Lady armchair, projektuar nga Marco Zanuso në 1951 për Arflex; tavolina ngrënie, tavolina anësore, karrige me buzë të lëmuara në forma sinute; pajisje shtëpiake me forma të lakuara dalluese të dizajnuara për tu admiruar të gjithë. Frigoriferi i famshëm Smeg i vitit 1950 është vetëm një shembull.

Ndriçimi dhe qilimat

Llamba dhe pajisje të lehta me forma të pastra dhe linja të lakuara, të punuara në hekur ose me elemente plastike. Dikush mendon për funnel lamp të projektuar nga Luigi Caccia Dominioni për Azucena në 1953; qilima me modele gjeometrike me shirita dhe abstrakte, me ngjyra të ndritshme që pasqyrojnë gëzimin dhe energjinë e viteve të pasluftës.

Përgatitja e dyshemesë me mermer dhe pllaka

Pllakat prej guri dhe mermeri të çimentos janë tipike për vitet ’40 dhe ’50. Ato vijnë në forma të ndryshme: katror, ​​mozaik dhe gjashtëkëndor, për shembull, me zbukurim spartan ose në stilin mesdhetar. Ato filluan jetën në fund të shekullit të 19-të – duke u bërë nga copëza të ricikluara të mermerit ose mbetjeve
prej hekuri të mbuluara me çimento. Ngjyrat e zakonshme janë ato prej guri natyror, kafe, gri, të bardhë, të zezë me prekje të kuqërremta, dhe modelet janë zakonisht gjeometrike apo monokromatike.

Origjinale apo riprodhime?

Ku mund të gjeni artikuj vintage që kanë shpëtuar? Si duhet të trajtohen artikujt ‘vintage’?

Gjetja e orendive dhe pllakave origjinale vintage është e mundur, por mund të jetë e ndërlikuar dhe e kushtueshme dhe për më tepër, nevojat teknike dhe
komoditeti i objekteve të viteve të 60-a, sigurisht që nuk jan si këto të ditëve të sotme.

 

Për të përmbushur këto nevoja, prodhuesit e arredimit dhe të pllakave të mobiljeve ose pllakave i ofrojnë publikut produkte cilësore që janë frymëzuar besnikërisht nga stili vintage, por të azhurnuar.

 

Kështu, për shembull, për një banjo të stilit vintage, sot njerëzit zgjedhin pllaka prej gres porcelani me ngjyra dhe dekorime retro, të gjitha këto falë
përparimeve në teknologjitë digjitale. Kjo është një mënyrë e zgjuar për të marrë frymëzim nga e kaluara (gjithashtu duke interpretuar përsëri elemente dekorative tipike të periudhës siç është pllaka) pa sakrifikuar epërsinë teknike të materialeve të sotme dhe të së nesërmes.

 

Pastaj, kur frymëzimi i stilit vintage është aplikuar në pllaka të mëdha, arti tradicional shndërrohet në një teknikë të re të projektimit / dekorimit e cila është edhe e vetëdijshme dhe e arsyetuar. Merrni ngjyrën dhe fragmentet e vogla të materialit në koleksionin e Artwork nga Casa Dolce Casa-Casamood, që riinterpreton dyshemetë battuto ’veneciane dhe katet e vjela ‘terrazzo’ të viteve të rindërtimit; dhe pastaj ekzistojnë ngjyrat e pllakave të ngulitura nga CEDIT – Ceramiche d’Italia, që riprodhojnë pllaka të lashta qeramike duke u dhënë atyre një ndjenjë bashkëkohore; dhe përsëri, frymëzimi i tekstilit prapa pllakave të mëdha të Rex, i cili ngjall modelet gjeometrike të pëlhurave ikonike të viteve të 50-ta.

Koleksioni Artwork nga Casa Dolce Casa-Casamood

Shiko koleksionin

Koleksioni Rilievi nga CEDIT - Ceramiche d'Italia

Shiko koleksionin

Koleksioni I Planches nga Rex

Shiko koleksionin
0
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping