My Cart

Your cart is empty.

Blog

Kultura materiale: Trashëgimia e arkitekturës

Kultura materiale: Trashëgimia e arkitekturës Thumbnail

“Ka aq prona të ndryshme dhe tërheqëse, sa ka materiale të ndryshme që mund të përdoren për ndërtimin e një objekti, ato kualifikojnë, modifikojnë dhe ndryshojnë rrënjësisht çdo formë arkitekturore, vazhdimisht dhe natyrisht.” – Frank Lloyd Wright

Arkitektura dhe kultura

Duke e krahasuar arkitekturën me muzikën, mund të thuhet se materialet janë si shënime brenda një melodie. Kjo marrëdhënie e pandashme midis arkitekturës dhe materialit bën që koncepti i projektit të krijojë një bashkëveprim të vazhdueshëm me konceptin e “kulturës materiale”, që është trashëgimia e ideve, teknikave dhe zakoneve që transmetohen përmes objekteve dhe materialeve të tyre.

 

Zgjedhja e një materiali në arkitekturë varet nga faktorë të pandashëm nga konteksti i referencës: nevojat funksionale, burimet lokale, klima, traditat, modelet, mundësitë prodhuese, memorja, synimet estetike dhe komunikuese të cilat ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme me variacionet e përkohshme, gjeografike, historike, politike , kontekstet ekonomike dhe kulturore.

 

Projektet arkitektonike janë pasqyra e traditës së cilës i përkasin, dhe materialet synohen si një mjet gjuhësor i komunikimit të kulturës së projektit. Nevoja për përfaqësim, për vazhdimësi drejt traditës ose, përkundrazi, dëshira për të nënvizuar ndryshimin dhe inovacionin, dëshira për të evokuar diçka larg apo të humbur, nevoja për të komunikuar një mesazh të saktë, kanë çuar në afirmimin ose evolucionin e materialeve dhe shprehjeve të caktuara të vetëdijshme për zgjedhjet kulturore.

Materialet "klasike"

Ka disa materiale ndërtimi të cilat, që nga kohërat e lashta, kanë qenë pjesë e historisë së arkitekturës: druri, guri dhe mermeri. Këto materiale, të përdorura sipas disponueshmërisë dhe shkathtësisë së tyre, proceset e tyre prodhuese, fuqia e tyre shprehëse dhe kultura e vendit, u përdorën së pari si elemente strukturore (mendoni për shtyllat e drurit, piramidat ose Stonehenge dhe Pantheon të bëra nga mermeri Pentelic). Më pas, me ardhjen e betonit të armuar dhe çelikut si një veshje e brendshme ose e jashtme, ato ofrojnë cilësi specifike estetike për strukturat më efikase teknikisht. Shtylla është e ndarë përfundimisht nga struktura dhe fasada bëhet “e lirë”.

 

Këtu janë disa shembuj të veshjes të bëra nga druri, guri dhe mermeri, duke analizuar përdorimet e tyre të diktuara nga arsyetimet e sakta estetike, teknike, kulturore dhe sociale.

Druri në Finlandën moderniste

“Forma duhet të ketë një përmbajtje, dhe përmbajtja duhet të ketë një lidhje me natyrën”. Ishte me këto fjalë që Alvaar Aalto, nismëtari i modernizmit finlandez, e përshkroi idenë e tij për arkitekturën. Mendimi i Aaltos përshtatet në kontekstin kulturor të Finlandës pas pavarësisë (1917), një periudhë e karakterizuar fuqimisht nga nevoja për të rimarrë trashëgiminë kulturore të traditës së popullit nordik.

 

Arkitektura e Aalto përpiqet të rizbulojë atë lidhje midis projektit, njeriut dhe habitatit natyror që standardizimi industrial ka ndërprerë. Arritjet si p.sh. Villa Mairea e famshme, nxjerrin në pah panelet prej drurit finlandez në fasada, në enterier dhe elemente arredimi, në një bashkëveprim të rafinuar midis teknologjive të përparuara dhe teknikave tradicionale, duke u dhënë atyre dinjitet si një material modern në konkurrencë me beton të armuar dhe çelik.

Xhamia e gurit rustik

Xhamia Sancaklar e EAA Studio është një triumf gurësh. E vendosur në periferi të Stambollit, ndërtesa prej guri kayrak përzihet dhe shkrihet me peisazhin përreth, duke i dhënë tokës formën e vet, duke shënuar tarracat e saj. Veshja në gur lokal që përdoret në formën e saj më fshatareske ka kërkesa të forta kulturore: të krijojë një mjedis të qetë në të cilin kontakti me natyrën ofron një vend për meditim dhe lutje; për të ripërcaktuar, përkundrazi, simbolet, format, ngjyrat, shkëlqimi dhe teprica e xhamive tradicionale osmane; të rikujtojë natyrën thelbësore të xhamive të para islame dhe të evokojë shenjtërinë e shpellës së Hirës ku Muhamedi mori shpalljet nga kryeengjëlli Gabriel.

Mermer italian në Norvegji

Me Shtëpinë e Operës në Oslo, firma e arkitekturës Snøhetta përdor veshjen e mermerit Carrara në një dimension të pazakontë me qëllimin për të përshkruar një ajsberg të deteve veriore: ndërtesa rikuperon bregdetin e kryeqytetit Norvegjez me sipërfaqe të bardha dëbore që rrëzohen deri në pikën e prekjes së ujit si fletë akulli. Për të marrë rezultatin përfundimtar, u përdor një granit lokal dhe mermeri Carrara, i konsideruar historikisht më i rafinuari midis mermereve për shkak të uniformitetit dhe mungesës së papastërtive.

 

Mermeri italian u zgjodh për veshjen e fasadës në mënyrë që të garantojë mbrojtje më të madhe nga ashpërsia e klimës veriore, për shkak të përbërjes së tij të pasur me karbonat kalciumi, ndërsa graniti lokal përdoret për sipërfaqet e dyshemesë.

Gres porcelani: një material bashkëkohor

Materialet inovative në arkitekturë

 

Në ditët e sotme, kompleksiteti i projekteve arkitekturore kërkon përdorimin e materialeve me performancë të lartë teknike, të cilat janë të qëndrueshme, inovative, lehtësisht të disponueshme, të ripërdorshme, të qëndrueshme, të lehta për tu mirëmbajtur dhe ekspresive. Materialet klasike mbeten në bazën e koncepteve arkitektonike dhe të projektimit, por, në të njëjtën kohë, nevojat kulturore kanë inkurajuar shfaqjen dhe rizbulimin e produkteve të reja në gjendje t’i mbështesin ato dhe të ndërveprojnë me ta.

 

Në këtë drejtim, një material i lashtë aq i vjetër sa druri, guri dhe mermeri, me besim përfaqëson këtë frymë inovative dhe liritë e kërkuara të projektimit: qeramike.

 

Sot në riinterpretimin e saj bashkëkohor, gres porcelani ofrohet si një material i gjithanshëm dhe me performancë të lartë që lejon, në të njejtin kontekst, frymëzimet më të larmishme estetike të krijohen pa kufij specifik teknik. Ka rezistencë të lartë, qëndrueshmëri dhe hidroizolim; përfitohet nga përpunimi i materialeve natyrore dhe ka një cikël të qëndrueshëm prodhimi; është e lehtë për tu mirëmbajtur dhe lehtësisht lahët; është rezistent ndaj zjarrit dhe rezistent ndaj ngrirjes; është një material dizajni për shkak të dekorimeve të tij grafike, ngjyrave, përfundimeve dhe madhësive të ofruara në treg.

Midis traditës dhe inovacionit: Penthouse One-11

Penthouse One-11, në rezidencat e dizajnuara nga Zaha Hadid në CityLife, përfaqëson një rast shembullor në të cilin materialet tradicionale dhe materialet inovative ndërveprojnë me njëri-tjetrin për të krijuar një hapësirë të bashkuar me një ndikim të guximshëm estetik. Apartamenti prestigjioz paraqitet si një mjedis i madh fluid, në të cilat parketi nga lisi, pllakëza prej hekuri të papërpunuar, sipërfaqe Corian, dritare xhami dhe panele me llak, kombinohen në mënyrë elegante me pllaka të mëdha prej gres porcelani të frymëzuara nga gurë natyralë dhe mermerë: rezultati është kombinim perfekt i traditës dhe inovacionit, natyralitetit dhe teknikitetit.

Penthouse One-11 nga Rudi Manfrin

“Një ndërtesë prej guri nuk do të duket si një ndërtesë çeliku. Një ndërtesë me tulla nuk do të duket më si një ndërtim prej guri. Një shtëpi prej druri do të shfaqet thjesht ajo që është, sepse do të lavdërojë materialin nga i cili është i përbërë. Çeliku dhe qelqi në ndërtesa nuk do të ketë pamje tjetër përveç asaj të vetes. Ajo do të ketë madhështinë e çelikut dhe qelqit. Dhe kështu me radhë, duke mbuluar tërë listën e gjatë të bollëkut të disponueshëm të materialeve “. – Frank Lloyd Wright

Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping