Blog

Uji dhe mirëqenja

Uji dhe mirëqenja Thumbnail

Në Indi është lënda e parë e universit dhe Brahmanda, veza kozmike që u hodh në sipërfaqen e ujit. Kinezët e quajnë Wu-chi, simbolin e virtytit suprem. Filozofi i lashtë grek Thales i Miletit ishte i bindur se toka ishte një disk që lundronte mbi ujë, ndërsa për romakët, burimet mbroheshin nga Fons, perëndia e ujit.

Rëndësia e ujit

 

Kjo substancë e çmuar mbulon 71% të tokës në formën e oqeaneve, deteve, akullnajave, liqeneve dhe lumenjve dhe është përbërësi kryesor i trupit të njeriut.

 

Të gjithë e dimë se duhet të pimë ujë në mënyrë që të qëndrojmë mirë. Mbajtja e trupit të hidratuar nënkupton sigurimin e funksionit efikas të trurit, e mban lëkurën të re dhe elastike, në mushkëri lubrifikon rrugët e frymëmarrjes, i mundëson muskujt të punojnë shpejt dhe me efikasitet, përmirëson qarkullimin e gjakut, ai mundëson që veshkat të pastrojnë sistemin, zorrët të tretin më mirë ushqimin dhe të pastrojnë veten.

 

Trupi ynë është një aparat i përsosur që mund të ekzistojë pa ushqim për aq kohë sa një muaj, por që nuk mund të jetojë më shumë se tre nga katër ditë pa ujë. Kjo do të thotë që uji duhet të kalojë në trupin tonë për ta mbajtur atë në gjendje të mirë shëndetësore, çdo civilizim antik u kthye në ujë për t’u kujdesur për mbulesën e jashtme të trupit, lëkurën.

 

Shembulli kryesor, që është akoma i gjallë sot, është ai i SPA, një akronim për shprehjen latine “Salus per aquam” (shëndeti përmes ujit), i cili sjell në mendje banjot spektakolare në të cilat romakët e lashtë rigjenerohen në burimet e ujit të nxehtë dhe banjot me avull të temperaturave të ndryshme.

 

Ditëve të sotit uji është elementi kryesor në kurset e trajtimit që promovojnë mirëqenien, i përdorur në të gjitha format e hidroterapisë të drejtuara për tu mbajtur të shëndetshëm.

 

Për shembull, ekziston talasoterapia, trajtime që përdorin ujërat e detit, bakteriologjikisht i pastër, i thellë dhe i filtruar. Pastaj ekziston kurimi Kneipp, në të cilin njerëzit ecin në mënyrë të alternuar përmes ujit të nxehtë dhe të ftohtë, trajtimeve të eksfolimit dhe masazhit të difuzionit nën dushe të lehta të ujit me burim termik, shtigje këmbësh kurative, ngritje të sfungjerëve, hidro-masazhe për të lehtësuar tensionin dhe kontraktimin e muskujve në të gjithë trupin. Pastaj ka banjo turke, mbreti i të gjitha trajtimeve me bazë uji, në këtë rast të shndërruar në avull. Në ndryshim nga sauna, një banjë me ajër të thatë të nxehtë, në Hamam lagështia arrin 100%, me temperatura që nuk kalojnë 46 ° C.

 

Ulur në mermer ose gur, të mbështjellë në një mjegull të papërshkueshme, ju thithni avullin e ngrohtë që dekonspiron frymëmarrjen tuaj dhe djersitja e rëndë çan trupin e të gjitha toksinave. Kështu avulli, ashtu si uji, luan edhe një herë rolin e tij të lashtë simbolik të pastrimit, pastrimit dhe shërimit.

0
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping