Blog

Pllaka nga gres porcelani me efekt të çimentos: Stili industrial në dizajnin e enterierit

Pllaka nga gres porcelani me efekt të çimentos: Stili industrial në dizajnin e enterierit Thumbnail

Në fund të shekullit XX pati një tendencë në qytete të mëdha si Londra, Berlini dhe Nju Jorku, por edhe Milano, për të kthyer fabrikat dhe hapësirat industriale në lofte, rezidenca dhe zyra përmes çimentos: lindi stili industrial.

Çimento në dizajn të enterierit

 

Ende në modë sot, stili industrial ka një shije për pamjen e papërfunduar dhe të papërpunuar të materialeve dhe një interes në ndërtesat e ristrukturuara. Elementet e preferuara të stilit industrial janë druri i moshuar, tulla e ekspozuar dhe, mbi të gjitha, çimento.

 

Me pllakat prej gres porcelani me efekt të çimentos, është e mundur që të zhveshni banesat moderne dhe vendet e kthimit në nivelin zero – pa dekorim ose elementë të tepërt dhe nevojën për punë të mëdha restaurimi. Çdo mjedis, përfshirë shtëpitë, vendet e ngrënies, hotelet, zyret dhe sallat e ekspozitave mund të transformohen.

132-136 Street Houston, New York

Ky projekt nga SWA Architecture përbëhet nga një ndërtesë tetëkatëshe në Manhattan të poshtëm. E bërë me pllaka me efekt çimentoje 120x240cm nga koleksioni Matrice, fasada e ventiluar jo vetëm që ruan performancën e energjisë së ndërtesës, por gjithashtu integron në mënyrë të përsosur atë me Manhattan – ai ishull që shndërron vazhdimisht që është gjithmonë në hap me tendencat më inovative.

132-136 Houston Street, New York

Hapësirat e brendshme janë minimale, dhe efekti i çimentos u jep modernitetin dhe karakterin dhomave. Në zonat e përbashkëta të ndërtesës, pllakat me efekt çimento vendosen krah për krah me copa të mermerta, duke ofruar një dritë të tekstilit për mjedisin. Në zonat private, efekti i çimentos kombinohet me një dysheme me efekt prej druri për t’i dhënë hapësirave ngrohtësi. 

Në këtë rast, u përdorën pllaka me format 20×80 cm, duke riprodhuar shtypjen e drurit. Projekti ishte fituesi i kategorisë së banimit të “Ceramics of Italy Tile Competition Award 2019”, për përdorimin inovativ të pllakave në një projekt arkitekture dhe projektimi në Amerikën e Veriut.

Space EDIT, Torino

Ky projekt është nga La Matilde, një studio arkitekture dhe projektimi e cila veçohet për shkak të aftësisë së saj për të krijuar hapësira që përfaqësojnë brendin dhe kanë plot kuptim. EDIT (EAT DRINK INNOVATE TOGETHER) është një format inovativ që ofron gjashtë pika referimi të ndryshme në hapësirën prej 2400 metrash katrorë, emblema e stilit industrial. Muret me tulla të kuqe, trarët dhe shtyllat e çimentos, kanalet e sistemeve të ekspozuara dhe elementet gjelbëruese që zbresin nga tavani krijojnë një atmosferë post-industriale.

Space EDIT

Efekti i çimentos merret gjithashtu nga pllakat e koleksionit Matrice, tek orenditë dhe muret ndarëse. Këto të fundit janë një element thelbësor i hapësirës, dukshëm qartë në zona të ndryshme, por asnjëherë të ndara nga njëra-tjetra. Panelet janë transparente në pjesën e sipërme dhe janë gdhendur në pjesën e poshtme. Ata janë përshtatur me pajisje të errëta që janë tipike për stilin industrial. Pllakat e efektit të përdorur kanë modele grafike që kujtojnë gërshetimin, një gjurmë të punës njerëzore, duke prodhuar një sipërfaqe të lehtë dhe të përcaktuar. 

Pllakat janë formate të strukturuara me një përfundim Traccia, në madhësi që variojnë nga dimensionet 80×80 cm deri në 40×180 ose 80×180 copa drejtkëndore.

Hotel Ambassador, Levico (TN)

Për këtë hotel në Trentino, projektuesi i enterierit Alberto Buffolino zgjodhi të përdorë pllaka nga gres porcelani. Ai përdori tekstilet e çimentos të koleksionit të ngjyrave Matières de Rex Gris së bashku me pllakat me efekt druri nga koleksioni i ngjyrave Planches de Rex Noisette, duke krijuar një mjedis të ngrohtë, shumë evokues dhe me klasë.

Hotel Ambassador

Të dy teksturat përdoren në mënyrë autonome, duke përcaktuar mjedise të ndryshme, por me të njëjtin element. Kontrasti i prodhuar ka fuqinë për të nënvizuar dhe zbukuruar zonën që prekë. Teksturat i gjejmë në sportelet, ku luajnë në nivele të ndryshme, në dyshemenë e dhomës së ngrënies dhe banjot, ku pllakat nga gres porcelani me efekt çimentoje janë të përshtatura nga një parmak prej druri dhe është në kontrast me majat e lavamanit me efekt druri.

Si përfundim, pllakat prej gres porcelani me efekt çimentoje zhvendosin mjedisin e tepërt, duke u dhënë hapësirave thelbin e materialitetit; një vrazhdësi që kthehet në thjeshtësi por me prekje të projektimit që e përfshijnë atë edhe në botën bashkëkohore.

0
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping