My Cart

Your cart is empty.

Blog

Materialet natyrore në krahasim me gres porcelanin: Tema që ndan dizajnerët

Materialet natyrore në krahasim me gres porcelanin: Tema që ndan dizajnerët Thumbnail

Materiale natyrale apo pllaka nga gres porcelani? Në lidhje me dizajn dhe arkitekturë, zgjedhja i ndan profesionistët pasi nuk ka asnjë përgjigje të vetme. Të zgjedhësh për një material apo një tjetër nuk është vetëm çështje shije: kompleksiteti i projekteve kërkon një zgjedhje të konsideruar mirë, bazuar në nevojat estetiko-funksionale, kontekstin në të cilin operon ai dhe klienti.

Materialet natyrore

Materialet natyrore kanë një frymë “autentike” dhe përfshijnë një histori mijëravjeçare. Përmes materialitetit të tyre ata komunikojnë ndjesi specifike emocionale dhe shqisore të cilat lidhen ngushtë me kujtesën tonë historike, me origjinën e tyre dhe me lidhjen e tyre të drejtpërdrejtë me natyrën. Druri, për shembull, shpreh një natyrë artistike me larat e saj, jep një ndjesi të këndshme prekëse, ka një tingull të butë dhe të pagabueshëm dhe mund të vlerësohet për aromat e tij që stimulojnë shqisën e aromës. Një hapësirë e mbuluar me dru jep një ndjenjë ngrohtësie dhe rehatie.

 

Guri ka një lidhje me njeriun që nga origjina e vet; në fakt, shpellat ishin strehimi i parë i njeriut. Guri është histori, në shikim të parë mund të jepë një ndjenjë fshatareske dhe të transmetojë një ndjenjë të përkatësisë ose të jetë e natyrshme dhe elegante. Mermeri është i çmuar, i përdorur që nga kohërat e lashta për të përmirësuar objektet fetare apo përmendoreve, ai kujton “luksin e gurëve” të kulturave antike dhe përbërja e tij komunikon pasuri dhe solemnitet.

Androne Milanese e mveshur ne mermer

Kufijtë e materialeve natyrore

Përdorimi i materialeve natyrore si veshje në projekte bashkëkohore mund të paraqesin kufij në lidhje me shfaqjet teknike, dhe cilësitë e tyre sensoriale ndonjëherë nuk janë të mjaftueshme që ato të preferohen mbi produktet e gjeneratës së fundit. Parketi mund të mos jetë i përshtatshëm për vende shumë të lagështa si banjo. Guri poroz në një kuzhinë apo restorant mund të njolloset në mënyrë të pakthyeshme.

 

Mermeri në një shesh mund të plasaritet lehtë dhe të jetë vështirë për tu zëvendësuar. Në rastin e materialeve natyrore, në të vërtetë, ndërhyrjet që përfshijnë zëvendësimin e pjesëve të materialit nuk sigurojnë zëvendësimin e përsosur të pjesës së hequr, për shkak të ndryshimit të pashmangshëm të ngjyrave midis produktit ekzistues dhe produktit të shtuar.

 

Për të kënaqur kërkesën e nënseksionit të klientëve që duan estetikë me një efekt natyral, veshje praktike dhe funksionale në të njëjtën kohë, tregu ofron një zgjidhje alternative, e cila ri-interpreton materialet tradicionale dhe përsosë cilësitë e tyre teknike dhe funksionale. Le të flasim për pllaka nga gres porcelani.

Pllakat nga gres porcelani

Para së gjithash, gres porcelani është gjithashtu një material i bërë me lëndë të parë natyrore: argjilë, kaolinë, rërë dhe feldspar. Rrënjët e saj shtrihen në historinë e qeramikës dhe, madje edhe para kësaj, nga terrakota. Karakteristikat e saj fizike e bëjnë atë jashtëzakonisht rezistente ndaj goditjeve dhe gërryerjeve, të papërshkueshme nga uji, të qëndrueshëm, të mirëmbajtjes dhe, një faktor jo i parëndësishëm, i qëndrueshëm nga pikëpamja e prodhimit: teknologjitë e reja bëjnë të mundur që të ketë një ndikim të zvogëluar, në masë të madhe në mjedis dhe në të cikli jetësor – nga prodhimi në asgjësim – është më ekologjik sesa ai i materialeve të tjera.

 

Shkathtësia dhe butësia e saj lejojnë përdorimin e saj në ndërtesa të reja ose ndërhyrje në ndërtesat ekzistuese, dhe teknologjitë moderne të dekorimit e bëjnë atë një material të projektimit, me detaje dhe përsosje estetike që kërkohen gjithnjë e më shumë.

Mermeri Alpi Verde me futje gjeometrike në Breccia Capraia, zbukuruar me një kornizë të zezë. Koleksion Policroma Cristina Celestino për CEDIT - Ceramiche d’Italia

Shiko koleksionin

Breccia Capraia veshje me efekt mermeri me futje gjeometrike në Cipollino Ondulato, zbukuruar me një kornizë të zezë. Koleksion Policroma Cristina Celestino për CEDIT - Ceramiche d’Italia

Shiko koleksionin

Avantazhet e gurëve në fazën e projektimit dhe shtrimit

Natyra dhe Arkitektura

 

Nëse mendojmë për materiale tradicionale të veshjes arkitektonike, këto kanë cilësi mjaft të përcaktuara teknike dhe estetike të cilat lidhen ngushtë me natyrën dhe përbërjen fizike të tyre, gjë që i çon projektuesit të kërkojnë kompromise. Pllakat nga gres porcelani, me shkathtësinë estetike dhe karakteristikat e saj teknike, është përgjigjja ndaj dëshirës së dizajnerëve për liri shprehëse.

 

Betoni, druri, metali, guri, mermeri: një material i vetëm dhe i larmishëm në një mijë mënyra të ndryshme, duke ruajtur rezistencën, qëndrueshmërinë dhe pandryshueshmërinë me kalimin e kohës. Prania në tregun e pllakave me trashësi të ndryshme lejon projektuesit të përdorin këtë material jo vetëm për hartimin e mureve dhe dyshemesë, por edhe si një pult kuzhine dhe një mbulesë për mobilimin e aksesorëve.

 

Falë shkathtësisë së tij të lartë teknike dhe estetike, pllakat nga gres porcelani mund të përdoren si materiali i vetëm brenda një projekti, duke thjeshtuar shumë zbatimin.

 

Në fakt, përdorimi i materialeve të ndryshme nënkupton ndërhyrjen e teknikëve më të specializuar (punëtorë të mermerit, zejtarëve të drurit …) dhe ndërhyrjeve të ndryshme. Gres porcelani, nga ana tjetër, ju lejon të keni një kontraktor të vetëm gjatë gjithë ekzekutimit të projektit pa humbur një frymëzim të shumëanshëm estetik dhe inspirime të shumta materiale.

 

Jo vetëm kaq, përdorimi i një materiali të vetëm garanton përparësi të konsiderueshme edhe nga pikëpamja teknike e aplikimit. Zgjerimi termik, për shembull, ndryshon në varësi të materialit të përdorur dhe e bën të vështirë instalimin e produkteve heterogjene, krahas problemeve që mund të shfaqen edhe pas hedhjes. Gres porcelani, falë efekteve të tij të panumërta estetike, ju lejon të krijoni kombinime të ndryshme dhe të personalizuara, madje edhe me interpretime të ndryshme materiale, pa pasur nevojë të shqetësoheni për ndonjë problem teknik dilatimi.

Kombinim i inspirimeve të ndryshme materiale në gres porcelan.

Gres porecelan që interpreton materialet natyrore

Pllakat nga gres porcelani përfshijnë një treg gjithnjë e në rritje, i cili synon të tejkalojë kufizimet e tij duke eksploruar gjithnjë efekte të reja dekorative dhe përfundime sipërfaqësore, deri në pikën që të ri-interpretojë estetikën e materialeve natyrore. Nga efekti i drurit tek efekti i mermerit, nga efekti i çimentos deri tek efekti i gurit, gres porcelani është në gjendje të interpretojë materialet më tradicionale sipas ngjyrave të ndryshme, duke ofruar një gamë të gjerë zgjidhjesh të reja.

 

Mundësia e kurimit digjital të dizajnit të pllakave garanton kontrollin e karakteristikave vizuale të materialeve të inspirimit, si dhe përcaktimin e përfundimeve të tyre: përmes eleminimit ose  theksimit të nyjeve në dru, ngopjes së ngjyrave të mermeri, ridizenjimi i venave për zgjidhje këndesh, pllakat nga gres porcelani nuk e zëvendësojnë natyrën, por ri-interpretojnë atë, duke e përsosur atë dhe duke e kthyer atë te projektuesit dhe klientët pa sakrifikuar standarde të larta të performancës.

 

Si rrjedhojë, çon në preferencën e gurëve në vend të ndonjë materiali tjetër – dhe anasjelltas – janë kërkesat e projektit dhe objektivat e rehatisë së jetesës që ne duam të arrijmë. Mundësia e përdorimit të materialeve tradicionale të ndërthurura me gurë nuk është e përjashtuar, por përkundrazi e dëshirueshme, për të krijuar sinergji dhe ambiente të reja me një dizajn unik.

 

Një shembull i kësaj është Penthouse One-11 në Milano, ku dyshemetë prej drurit të lisit dhe mermerit ndërveprojnë njëra-tjetrën për të arritur të njëjtin rezultat: një mjedis intim por elegant, në të cilin estetika natyrore dhe teknika ndërveprojnë në mënyrë harmonike.

Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping