Blog

Materiale inovative për mobilimin e hapësirave publike dhe hapësirave Ho.Re.Ca.

Materiale inovative për mobilimin e hapësirave publike dhe hapësirave Ho.Re.Ca. Thumbnail

Përveç muzeve, shesheve dhe vendeve turistike, ka vende që, më shumë se të tjerët, përfaqësojnë thelbin dhe mishërojnë frymën e kohës në të cilën u krijuan: në mesin e këtyre vendeve ka kafe bare, kafene historike dhe restorante. Midis 1907 dhe 1909, arkitekti austriak Adolf Loos projektoi dhe ndërtoi Kärntner Bar (i njohur më mirë si Bar Amerikan i Vjenës).

Kjo kafene e vogël prej rreth njëzet metrash katrorë hyri në historinë e arkitekturës inovative; një xhevahir që eksperimentoi me materiale inovative dhe që vazhdon si biznes me të njëjtin dizajn unik. Megjithë vendosjen e tij të vogël, projekti kombinon shumë elemente inovative që janë të ndryshme nga njëra-tjetra: mermere të çmuara, dru, bronz, pasqyra dhe lëkurë. Adolf Loos, autor i tekstit të famshëm “Ornament and crime”, përdori materialet për të injektuar pasurinë në hapësirë, dhe secili fragment kontribuon për t’i dhënë zë tërësisë. Në të vërtetë, dekorimi ofrohet nga vetë materiali, përmes ngjyrave dhe nuancave të tij inovative, venave të saj ose shkëlqimit të një përfundimi.

Një tjetër projekt më i fundit, që u shkatërrua për fat të keq, është Splügen Bräu Bar, i projektuar nga Achille dhe Pier Giacomo Castiglioni në fillim të viteve 1960 në Milano. Në këtë rast, gjithashtu, fabrika e birrës elegante kombinoi dy materiale shumë të ndryshme dhe inovative – dru dhe alumin. Kontrasti lejon që të dy të dallohen. Prania masive e drurit siguroi një mjedis të ngrohtë dhe mikpritës, duke sjellë në mendje ato vende të mobiluara më pak ku birra konsumohet më së shumti. Fletët ndriçuese të lëmuara të aluminit depërtuan modernitetin inovativ dhe mund të modulohen në lartësi. Pavarësisht se bari është mbyllur, stili i tij i llambadarëve ka mbetur në prodhim që nga ajo kohë.

Gazetari i madh Giorgio Bocca shkruajti për birrarinë e restorantit, i cili mbeti i hapur deri në vitin 1981, për botimin milanez Milano Dove.

 

“Ajo u hap në vitin 1961 me një pritje ku morën pjesë zonja të pasura dhe elegante milaneze. Dekori tejet i veçantë dhe mjaft i sofistikuar i neolibertisë u vendos së bashku nga vëllezërit Castiglioni. Tavolinat vendosen në nivele të ndryshme dhe ju uleni në sofra që janë shumë të kujtuara nga ato në karrocat hekurudhore; më lart janë tuba të mëdhenj të ekspozuar të pikturuar të zinj. Është më pak amerikanja nga snack baret Milaneze; kuzhina milanezo-ndërkombëtare është e mirë, sallatat janë të mrekullueshme. Çmimet janë të larta, ambienti është borgjez me disa intelektualë “.

 

Cilësia e projektit ishte padyshim një faktor suksesi për restorantin: identiteti i tij i fortë dhe i saktë u mor pjesërisht përmes materialeve të përdorura, kryesisht drurit.

Gara me kohën

Të dyja rastet plotësuan kërkesat për realizimin e suksesshëm të hapësirave Ho.Re.Ca: identitet i qartë, modelim 360 °, integrim midis hapësirës dhe arredimit dhe cilësia e materialeve. Sektori Ho.Re.Ca sigurisht kërkon vizitorë në mënyrë që të kenë sukses.

 

Nëse Splügen Bräu do të ekzistonte akoma, dyshemetë prej druri dhe mobiljet do të ishin të vjetërsuara mirë tani (përveç që kanë qenë subjekt i mirëmbajtjes). Në mënyrë të ngjashme, mermeri i Barit Amerikan në Vjenë përfundimisht do të shfaqë shenjat e kohës së kaluar. Sidoqoftë, nëse vjetërsia dhe përdorimi në vendet prestigjioze vlerësohet si pjesë e historisë, në baret dhe kafenetë e zakonshme përfaqëson neglizhencën. Pllakat nga gres porcelani janë një material që arrin të garantojë qëndrueshmëri ekstreme, duke lejuar krijimin e një larmi ambientesh. Gres porcelani gjithashtu ka shumë lloje të mbarimeve dhe motiveve materiale, duke rritur kështu variacionin në dispozicion.

Estetikë funksionale

Një tipar tjetër i rëndësishëm është lehtësia e mirëmbajtjes dhe pastrimit. Në mjediset me një numër të madh të njerëzve që kalojnë, kjo mund të shkaktojë kursime të konsiderueshme të kostos. Për shembull, në katalogët e kompanive që prodhojnë pllaka nga gres porcelani, ka pllaka që ngjajnë me dru; produktet më të mira në treg kanë efekte të ndryshme të drurit dhe nuancat janë në dispozicion në përfundime mat, me shkëlqim dhe gjysëm shkëlqim. Mbajtja e pllakave që ngjajnë me dru është shumë më e lehtë sesa të kujdesesh për dru natyral, kjo e fundit kërkon vëmendje shumë të shpeshtë.

Hotel Ambassador - Levico Terme

Inovacioni i gres porcelanit dhe inovacioni material

Hotelet me materiale inovative

 

Hotelet janë ndër Ho.Re.Ca më komplekse dhe inovative, ambiente për të dizajnuar: përveç pritjes së mysafirëve në dhoma private, ato ofrojnë hapësira që janë të hapura për të gjithë, të tilla si bar, restorant dhe qendër Wellness. Në projektet historike dhe bashkëkohore, një rol shumë i rëndësishëm, pra, i është besuar materialeve inovative. Nëse zgjidhen dhe koordinohen mirë, këto janë një mënyrë optimale përmes së cilës mund të krijohet një mjedis.

 

Dy shembuj domethënës për këtë janë Parku Marine i Incheon në Korenë e Jugut dhe Star Hotel Rosa Grand i Milanit: personazhi i tyre përcaktohet kryesisht nga ngjyrat dhe përfundimet e materialeve të zgjedhura për dyshemetë dhe muret e brendshme dhe të jashtme. Dhomat e hotelit Korean janë të vendosura përgjatë vijave klasike dhe neutrale dhe ngjyrave të frymëzuara nga mermeri dhe druri. Hoteli në Milano bazohet në çudinë e ngjyrave të arta, pothuajse duke i bërë jehonë shkëlqimit të Madonnina aty pranë. Në të dy rastet, gres porcelani është përdorur në madhësi të ndryshme, përfundime dhe linja, por me të njëjtën trashësi dhe teknika shtrimi.

Star Rosa Grand Hotel, Milano

Park Marine Hotel, Incheon

Në këtë kuptim, gres porcelani lejon përdorimin inovativ të estetikës së ndryshme brenda të njëjtit projekt, duke ruajtur performancën teknike të pandryshuar. Duke tërhequr frymëzim nga mermere klasike dhe tropikale dhe nga guri, metale dhe druri, dhe duke ofruar sipërfaqe që shkojnë nga mat, e strukturuar dhe nga e thjeshtë në 3D, gres porcelani lejon që projektuesi / dizajneri të krijojë pa kufij të çfarëdo lloji.

0
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping