Blog

Kuzhina me gres porcelan apo kuarc? Krahasimi i materialeve

Kuzhina me gres porcelan apo kuarc? Krahasimi i materialeve Thumbnail

Sot, krahasuar me njëzet vjet më parë, hapësirat në një shtëpi janë më të rrjedhshme dhe ato komunikojnë me njëra-tjetrën. Zona e përgatitjes së ushqimit është shpesh pjesë integrale e hapësirës së jetesës; nuk është mbyllur më në një dhomë të veçantë. Për këtë arsye, më shumë vëmendje i kushtohet modelimit të arredimit të kuzhinës si elemente që duhen parë dhe që i japin vlerë shtëpisë.

Nëse shtojmë një interes gjithnjë e më të përhapur në botën e gatimit, është e qartë se zgjedhja e materialeve për zonën e kuzhinës nuk është dytësore. Materialet më të përdorura për të mbuluar sipërfaqet e punës dhe për çdo ishull – janë kryesisht: gur mermeri, guri, kuarci dhe porcelani. Në këtë artikull do të përqendrohemi veçanërisht në dy të fundit.

Cilat janë kërkesat kryesore për një pult të kuzhinës? Ndër më të rëndësishmet janë padyshim lehtësia e pastrimit, poroziteti më i ulët, pandryshueshmëria e materialit me kalimin e kohës dhe e fundit, por jo më pak e rëndësishmja, shumëllojshmëria estetike në dispozicion.

Lehtësia e pastrimit

Pultet e kuarcit pë kuzhinë janë të përbëra nga fragmente të këtij minerali të kombinuara me rrëshirë dhe pigmente që ndikojnë në ngjyrosjen e tyre. Kuarci është pra një material kryesisht natyror që ka karakteristika të mira teknike. Sidoqoftë, pasi është “një kompleks”, cilësia e tij ndryshon në varësi të kompanive prodhuese. Nëse sasia e kuarcit të përdorur është më e ulët, atëherë përdorimi i rrëshirave dhe pigmenteve është më i lartë: cilësia e materialit do të jetë më e dobët dhe anasjelltas.

 

Për dallim nga kuarci, gres porcelani përbëhet nga argjila, rëra dhe materiale të tjera natyrore të imëta. Ai i nënshtrohet një procesi industrial të shtypjes dhe gatimit në temperatura shumë të larta, gjë që garanton karakteristika të pashembullta teknike pë pult të kuzhinës. Materiali që rezulton është rezistent ndaj gërryerjes, nuk është poroz dhe përshtatet mirë me ndryshimet e temperaturës dhe sulmin e agjentëve kimikë.

Poroziteti dhe lëngjet

Një konsideratë kryesore në zgjedhjen e një pulti të kuzhinës është shkalla në të cilën thith lëngje. Me një koeficient që është mesatarisht më pak se 0.5%, gres porcelani qëndron si një material më pak absorbues sesa kuarci. Në këtë kuptim, është zgjedhja ideale për të gjitha pultet e kuzhinës, madje edhe ato profesionale. Prandaj, pllakat e gres porcelanit e lejojnë veten të përdorën në shtëpi, si dhe në zonat e kuzhinës së restoranteve dhe hoteleve.

Pandryshueshmëria me kalimin e kohës

Falë gres porcelanit, dëshira për materiale të cilat janë jashtëzakonisht të qëndrueshme dhe që mbajnë tërheqjen e tyre estetike, mund të përmbushen realisht në botën e sotme arkitekturore. Në të vërtetë, materiali nga gres porcelani mund të vihet në kontakt me objekte jashtëzakonisht të nxehta dhe të ruajë pamjen e tij të pandryshuar.

Krahasimi i materialeve për pulte të kuzhinës

 

Kuarci, nga ana tjetër, është aq i ndjeshëm ndaj nxehtësisë sa që, nëse vendoset në kontakt me një objekt shumë të nxehtë (siç është një tenxhere që sapo është hequr nga soba), mund të ndryshojë ngjyrën. Kjo për shkak se kuarci përmban një përqindje të vogël të rrëshirave të cilat preken fuqimisht nga temperaturat e larta.

 

Pavarësisht nëse preferohen ngjyrat e lehta apo ato të errëta, nëse kërkohet një pamje natyrale apo një strukturë e pasur e kontrasteve, zgjidhja më e mirë është gres porcelani: nuk ndryshon ngjyrën me kalimin e kohës, nuk zbehet apo errësohet; mbetet identike me mënyrën sesi ishte në ditën e parë të shtrimit dhe për këtë arsye do të zgjasë me kalimin e kohës.

Marble Laurent - FLORIM stone

Shumëllojshmëri estetike

Përveç karakteristikave të tij teknike, disponueshmëria e tij në një shumëllojshmëri përfundimesh, teksturash dhe modelesh është padyshim një pikë në favor të pllakave nga gres porcelani kur krahasohet me kuarcin; kjo shumëllojshmëri ofron një gamë të vërtetë mundësish.

Metal Russet dhe Marble White - FLORIM stone

Gres porcelani lejon një zgjedhje të pafundme të inspirimit të materialeve (mermer, dru, gurë, çimento, metale, rrëshirë, pëlhura, etj.), duke ruajtur performancën e lartë teknike. Për një rafinim edhe më të madh, disa produkte i nënshtrohen trajtimeve speciale sipërfaqësore të afta për të transmetuar përvojën prekëse të materialeve nga të cilat frymëzohen. Sa i përket kuarcit, sidoqoftë, larmia e estetikës dhe interpretimeve materiale është më e kufizuar. Sa i përket trashësisë së pllakave të gres porcelanit, është e mundur të konfiguroni tri trashësi të ndryshme, që janë të përshtatshme për çdo lloj konteksti: 6, 12 dhe 20 mm. Pllaka kuarci ka një trashësi mesatare rreth 2cm.

0
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping