My Cart

Your cart is empty.

Blog

Arkitektura dhe dizajni në sektorin Ho.Re.Ca: Një përmbledhje ndërkombëtare

Arkitektura dhe dizajni në sektorin Ho.Re.Ca: Një përmbledhje ndërkombëtare Thumbnail

Në librin e dytë të Traktatit të Filarete për Arkitekturën, shkruar në gjysmën e dytë të shekullit XV, ai prezanton një metaforë e cila është ndër më të famshmet në historinë e arkitekturës dhe dizajnit. Arkitekti dhe teoriticienti shkruajti se në një projekt ka një baba dhe një nënë, ku figura atërore përfaqësohet nga komisioneri i veprës dhe figura e nënës nga arkitekti.

Edhe sot këto dy figura janë thelbësore për përfundimin e duhur të një dizajni dhe projekti, ku largpamësia dhe sinergjia e ndërsjellë pasqyrohen në rezultate. Luigi Caccia Dominioni, një arkitekt milanez, nuk foli për një komisioner por për një klient, një figurë që ishte bartësi i një kërkese të cilën ai u thirr për ta kënaqur si projektues. Ky variacion i vogël leksikor bëri një ndryshim të rëndësishëm në të gjithë prodhimin e tij të projektimit dhe dizajnit, i cili iu kushtua eksperimentimit si përgjigje ndaj shumëllojshmërisë së klientëve të tij.

 

Në disa zona të projektit, në veçanti, arkitekti harton për klientë të shumëkërkuar në të njëjtën kohë: Ho.Re.Ca. sektori – Hotel-Restorant-Kafene – është njëri prej tyre. Përveç klientëve të drejtpërdrejtë, në fakt ka klientë të ardhshëm që do të përdorin hapësirat e krijuara, secili me nevojat dhe kërkesat e veta.

 

Në sektorin Ho.Re.Ca një aspekt i cili është vendimtar kur bëhet fjalë për suksesin e biznesit rrjedh nga estetika, dizajni dhe mjedisi i krijuar. Mobilimi, ndriçimi, bimët dhe muzika janë vetëm disa nga përbërësit të cilët luajnë një rol thelbësor në konfigurimin e hapësirës.

Himera Beach Club - Campofelice di Roccella (PA)

Sot më shumë se kurrë, në epokën e Instagramit dhe mediave sociale, transmetimi i kohës së kaluar në një bar apo restorant është një praktikë e cila vazhdimisht kryhet nga klientët që i vizitojnë. Nga fotografimi i ushqimit të tyre deri tek fotografimi i një zonë apo një dhome e cila ka një ndriçim të veçantë, komunikimi i estetikës ka fituar ndikim të rëndësishëm vitet e fundit. Në këtë kuptim, zgjedhjet që duhet të bëhen duhet ta marrin parasysh këtë kusht.

 

Sidoqoftë, ky ndryshim nuk ka sjellë asgjë të re; përkundrazi, ajo ka theksuar disa veçori të cilat tashmë ekzistonin. Zgjedhja e një kafeneje mbi një tjetër, për kafen e parë të mëngjesit kryesisht merr parasysh komoditetin e ndërtesës dhe cilësinë e pijeve. Cilësia e hapësirës është një aspekt mbi të cilin arkitektët mund të shprehin aftësitë e tyre të projektimit. Ajo që bashkon një tregtar të vogël dhe një shumëkombësh të madh është dëshira për të ndërtuar një identitet të saktë dhe për të siguruar një kërkesë shumë sensuale, e cila shkon përtej produkteve të ofruara.

 

Një rast interesant është Starbucks, një kompani e madhe amerikane e cila ka ndërtuar një perandori rreth përvojës së kafesë, së pari jashtë vendit dhe së fundmi edhe në Itali. Mund të duket si një paradoks që në vendin e adhuruesve të ekspresit janë të huajt që na bëjnë përshtypje, por është rreth filxhanit të kafesë që është ndërtuar një përvojë, të cilën ne më saktë e quajmë përvojë të klientit.

Starbucks në Shanghai

Të qenit në gjendje të ndjeheni në shtëpi ndërsa pini një filxhan kafeje ose një frappuccino, të ulur në një kolltuk të rehatshëm Chesterfield në një mjedis me ngjyra të ngrohta dhe pa kufij kohorë dizajni, është përvoja klasike e Starbucks të cilën mund të gjesh kudo në botë. Pavarësisht se janë në kontrast të dukshëm me ritualin e pirjes së kafesë në tryezën tuaj, ato funksionojnë dhe garantojnë një pushim Wellness.

 

Është edhe më interesante të dihet se themeluesi i zinxhirit amerikan mori frymëzim nga Italia kur themeloi kompaninë e tij, duke pasur aftësi dhe largpamësi të nxjerrë thelbin e saj: Wellness në një vend. Shembulli i Starbucks, vërteton se është një test i dobishëm lakmusi me të cilin mund të identifikojmë disa tema kryesore për të gjithë sektorin Ho.Re.Ca.

Hapësira shumëfunksionale

Gjithnjë e më shpesh, restorantet dhe hotelet e reja ofrohen si vende të ndryshueshme dhe fleksibile, të cilat janë të afta të organizojnë aktivitete të ndryshme, të cilat jo gjithmonë janë të lidhura me biznesin kryesor thelbësor, për të cilin janë hartuar. Kështu që hotelet më të avancuara të dizajnit mirëpresin ekspozitat e artit bashkëkohor, libraritë, kafiteritë në lobi baret e tyre, si dhe pasurohen me shërbime që i janë kushtuar klientit, por edhe të hapura për një publik të rastit; zona e banjos, për shembull, është bërë një domosdoshmëri shumë e popullarizuar (edhe më mirë nëse është e integruar me një qendër estetike që synon qëndrueshmërinë e mjedisit).

LaGare Hotel - Murano

Duke punuar me dritë

Drita natyrale dhe ndriçimi artificial fjalë për fjalë “ndezin” hapësirat dhe një përdorim pak a shumë inteligjent i dizajnit, mund të theksojë sipërfaqet e materialeve të përdorura. Le Corbusier tha se arkitektura është loja mjeshtërore e masave të mbledhura në dritë falë të cilave arkitekti arrin të transmetojë ndjesi, nga qetësia në gëzim, nga dinamizmi në mirëqenie. Është gjithashtu themelore të dish të heqësh dritën, domethënë si ta vlerësojmë dhe ta prezantojmë në bashkim me format dhe me destinacionet e hapësirës.

Estetikë retro dhe bashkëkohore

Ndër trendet më në modë nga dizajni, shohim një kthim të modelit të viteve 50-a, dizajni i cili përfaqësonte një periudhë të rinovimit intensiv në nivelin e ngjyrave dhe materialeve. Në ato vite, lindi modeli industrial; bashkimi midis elementit të mobiljeve dhe arkitekturës mbetet një marrëdhënie e rëndësishme edhe sot. Kombinimi i materialeve të ngrohta – siç janë druri ose pëlhura – me elemente të ftohta (siç janë mermere të lehta dhe sipërfaqe prej bronzi) krijon vetëm një kontrast të dukshëm: rezultati përfundimtar, në fakt, është një bashkim i gëzueshëm i teksturave dhe paternave.

Hilton Hotel - Milano

Zhvillimi i dizajnit në sektorin Ho.Re.Ca.

 

Nostalgjia për vitet 50-a ka zgjatur për ca kohë tani, tendenca e vitit 2019 është e kundërta e minimalizmit steril. Prandaj, “më pak është më shumë” jo më, por, siç thuhet nga ikona estetike nëntëdhjetë vjeçare Iris Apfel, “më shumë është më shumë, më pak është një mërzi”. Duke kërkuar nëpër revista të shtypura dhe në internet, në të vërtetë, ne shohim ambiente ku teprica e materialeve dhe dizajni i pjesëve të ndryshme gjeneron ambiente provokuese të tejmbushura me citime nga epokat dhe stilet e së kaluarës.

 

Nëse fjala kamp është përcaktuar si “zbatim i vetëdijshëm i kitsch-it”, në fushën e projektimit merr një kuptim tjetër dhe kujton imazhin e wunderkammers antike (lit. Dhomë e mrekullive) ose shtëpitë muze të koleksionistëve të shekullit XIX . Nga pikëpamja e materialeve, ne kalojmë nga përdorimi i mermereve të ftohtë në qilima të butë dhe prej kadifeje, përmes sipërfaqeve prej guri me interpretime të pëlhurave ose mureve të vilave të lashta rurale. Dizajni i enterierit i kampit rrit individualitetin dhe personalitetin e stilistit dhe banorit, duke i dhënë kështu një hapësirë të pastër punuese.

Rëndësia e elementit jeshil në hapësira

Në një shoqëri e cila është gjithnjë e më e vëmendshme për mirëqenien psiko-fizike, estetika dhe dizajni gjithashtu luan rolin e saj. Futja e bimëve, luleve dhe bimësisë në Ho.Re.Ca. hapësirat, luan një rol thelbësor në dhënien e jetës dhe familjes në mjedise. Gjesti i futjes së një bime në një hapësirë të brendshme, madje edhe më mirë nëse është i integruar te dizajni, duke përdorur elementë të dizajnuar ad hoc, bën të qartë që vëmendja i është kushtuar detajeve më të vogla, një mesazh kujdesi nga ana e pronarit i cili transmeton një kuptim pozitiv tek mysafiri.

Novampère - Milano

Zgjedhja e materialeve më të përshtatshme për të përbërë identitetin e një hapësire është pra thelbësore që të ketë një pikënisje adekuate dhe të lejojë klientin / investitorin që të personalizojë hapësirën me një logjikë dhe një konsistencë që forcon karakterin e saj.

Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping