My Cart

Your cart is empty.

Blog

5 gjërat që nuk duhet të nënvlerësohen gjatë dizajnimit të hapësirave publike

5 gjërat që nuk duhet të nënvlerësohen gjatë dizajnimit të hapësirave publike Thumbnail

Statistikat flasin vetë. Sot, më shumë se gjysma e njerëzve në planet jetojnë në një kontekst urban – ky është një numër i konsiderueshëm – 3.5 miliardë njerëz të cilët, duke jetuar në qytete, do të kalojnë një sasi të konsiderueshme të kohës së tyre në hapësira të jashtme. “Çdo ditë ne ecim nëpër rrugë, nëpër sheshe, ndalojmë në parqe dhe kopsht pa qenë të vetëdijshëm për rëndësinë e dizajnit në këto hapësira, ose atë të hapësirave publike”; thotë Frederica Rijkenberg e studios holandeze “B + B”, duke hyrë në zemër të çështjes.

Nga zonat e trafikut të lartë, ne po u referohemi shumë llojeve të hapësirave të jashtme: nga sheshet e vogla, të kufizuara të qyteteve të vjetra italiane në zona të mëdha publike, hapësira private të mbuluara, zona urbane për këmbësorë dhe zona shumë të ngarkuara.

1 - Dizajn me performancë të lartë dhe komoditet estetik

Projektimi i një zone me trafik të lartë do të thotë të mendosh gjatë se si të plotësosh shumë kërkesa; funksionale, mjedisore, lloji i trafikut (kur është i pranishëm), siguria, secila prej të cilave, nga ana tjetër, duhet të jetë në gjendje t’i rezistojë testit të kohës. Në këtë kuptim, lehtësia e mirëmbajtjes ë hapësirave publike është një kusht themelor, në mënyrë që një projekt të jetë efektivisht i fortë dhe i qëndrueshëm, si dhe i këndshëm estetikisht. Zgjedhja e materialeve që do të përdoren luan një rol themelor në këtë drejtim pasi që, nga njëra anë, ato duhet të përmbushin standardet cilësore dhe, nga ana tjetër, të sigurojnë komoditet estetik që mund t’i bëjë njerëzit të përdorin hapësirën, qofshin publike apo komerciale, të ndjehen “si në shtëpinë time”.

"Das Gerber (Designer Ippolito Fleitz Group)": një shembull i një ndërtese që strehon dyqane, zyra dhe apartamente dhe që arrin të ndërthurë nevojat teknike me komoditetin estetik - Stuttgart (DE)

Shiko projektin

2 - Drejt hapësirave të qëndrueshme

Një nga pikat e Axhendës së Kombeve të Bashkuara 2030 i kushtohet vetëm temës së hapësirave publike. Në objektivin 11 “Për t’i bërë qytetet dhe vendbanimet njerëzore gjithëpërfshirëse, të sigurta dhe të qëndrueshme” qëllimi është “të sigurojë qasje universale në hapësira të gjelbërta publike të sigurta, përfshirëse dhe të arritshme, për gratë, fëmijët, të moshuarit dhe personat me aftësi të kufizuara në veçanti”. Për një projekt që është në hap me kohën, ne mund të konsiderojmë përfshirjen, sigurinë dhe qëndrueshmërinë si disa nga kërkesat e nevojshme për këtë hapësirë ​​për të përmbushur nevojat aktuale dhe të jemi të aftë të parashikojmë ato të së ardhmes.

Duke iu kthyer rëndësisë së cilësisë së materialeve të projektit: ndër më të qëndrueshme dhe funksionale, janë pllakat nga gres porcelani për hapësirat publike të cilat përbëhen nga shumë përbërje të ricikluara dhe ofrojnë performancë shumë të lartë, si dhe duke kontribuar në zinxhirin e ripërdorimit.

"Qendra Zamet": fasada është bërë nga pllakat e gres porcelanit për ambientet e jashtme për të siguruar që, përveç performancës funksionale, do të kishte integrim të shkëlqyeshëm estetik me lagjen urbane - Rijekë (HR)

Shiko projektin

3 - Përdorime me kontrast

Enterier / eksterier: Vazhdimësia vizuale

Është demonstruar tashmë se materiali më i jashtëzakonshëm për dizajnimin e hapësirave publike dhe të trafikut të lartë është ai që i përgjigjet standardeve të larta cilësore ndërsa ofron një estetikë të rafinuar dhe variabile, e aftë të lidhet me kontekste historike dhe më inovative.

Pllakat nga gres porcelani për ambientet e jashtme janë një material shumë i përdorur sepse mund të përshtatet me çdo lloj mjedisi të jashtëm: nga sipërfaqet në kontakt të vazhdueshëm me ujin, siç janë pishinat dhe xhakuzit, te kopshtet, sheshet dhe rrugët e automjeteve. Trashësitë dhe përbërja e tij e ndryshueshme e bëjnë atë shumë rezistent ndaj ngarkesave, agjentëve kimikë, smogut dhe klimave të ndryshme, si dhe siguron standarde të larta sigurie përmes vetive të tij kundër-rrëshqitjes. Për të mos përmendur mirëmbajtjen e kufizuar të kërkuar me kalimin e kohës.

Hapësirë publike nuk do të thotë vetëm gur, por dru dhe çimento për shembull, materiale që nuk janë të krahasueshme me produktet me bazë guri për sa i përket performancës. Me pllaka të gres porcelanit për ambientet e jashtme, nga ana tjetër, është e mundur të kombinohet estetika dhe performanca në mënyrë që të arrihet e njëjta strukturë si druri dhe ftohtësia e çimentos, por me karakteristika superiore në krahasim me gurin. Një rrjedhë e qëndrueshme midis ambienteve publike të brendshme dhe të jashtme gjithashtu mund të arrihet falë zgjedhjes së një lloji të vetëm të materialit, i disponueshëm në përfundime dhe trajtime të ndryshme në varësi të nevojave tuaja.

Nata dhe Dita

Çdo zonë me trafik përballet me një lloj dualizmi. Nga njëra anë, dita karakterizohet nga prania e pashmangshme e dritës natyrale, ndërsa nata kërkon dritë artificiale. Prandaj dita dhe nata përbëjnë dy botë të jetuara nga përdorues të ndryshëm, varësisht nga puna ose rutina e tyre. Gjatë fazës së dizajnit është thelbësore të kemi parasysh se, nga vetë natyra e saj, kjo hapësirë ​​karakterizohet nga kontrasti. Disa herë, vetëm shumë pak njerëz kalojnë nëpër zonë. Nga ana tjetër, në kohë të tilla si kthimi në shtëpi nga puna, mijëra njerëz do të kalojnë nëpër të. Projektuesi duhet të jetë i vetëdijshëm edhe për çështje të tilla si ndryshimi i paparashikueshëm i agjentëve atmosferikë ose kalimi i ngarkesave të rënda.

4 - Estetikë me performancë të lartë

Qëndrueshmëria dhe cilësia janë karakteristika vendimtare gjatë zgjedhjes së materialeve. Dizajni në ambiente të jashtme nuk ka të bëjë vetëm me sipërfaqet e ecjes. Megjithëse është një nga tiparet kryesore, materiali i dyshemesë duhet të lidhet me aspekte të tjera: ndriçimi, mundësia për përbërësit përmes të cilave mund të inspektohen shërbimet, prania e bimëve dhe gjelbërimi në përgjithësi, aftësia për t’u përdorur edhe nga personat me aftësi të kufizuara. Materiali (ose materialet) që përcaktojnë hapësirën duhet, në fakt, të krijojnë një mjedis të rehatshëm. Për më tepër, të gjitha këto aspekte duhet të merren parasysh së bashku me aftësinë e materialit për të siguruar llojin e përmirësimit estetik që kujton si traditën ashtu edhe modernitetin.

Përdorimi i pllakave nga gres porcelani si dysheme dhe mbulesë muri në një nga mjediset me nivelin më të lartë të trafikut: aeroporti.

Shiko koleksionin

Shumëllojshmëria e materialeve të ofruara nga prodhuesit e pllakave plotëson shumë nevoja të ndryshme të dizajnit. Projektet e restaurimit dhe konservimit janë një kontekst ideal për përdorimin e pllakave nga gres porcelani, pasi është e mundur të rikthehen të njëjtat atmosfera dhe ngjyra tradicionale. Në të kundërt, hapësirat bashkëkohore publike janë një vend ku eksperimentimi dhe dizajni avantgard janë të zakonshme; përzierja e teksturave dhe modeleve të ndryshme u ofron njerëzve një hapësirë ​​që është në përputhje me shijet më moderne estetike.

5 - Siguria

Një aspekt i rëndësishëm për t’u marrë parasysh gjatë dizajnimi të hapësirave publike është ai i sigurisë. Siguria është një kërkesë themelore dhe thelbësore që garanton paqen e mendjes për të gjithë ata që përdorin vetë hapësirat. Ecja, puna dhe, në përgjithësi, jetesa në një mjedis të sigurt duhet të jetë e drejta e të gjithëve. Për ta bërë të mundur, projektuesi duhet të ketë kujdesin më të madh në zgjedhjen e materialeve që do të jenë pjesë e hapësirës.

Karakteristikat e tij teknike e bëjnë gres porcelanin një produkt veçanërisht rezistent. Kjo është për shkak të lëndës së parë që piqet në temperatura shumë të larta. Gres porcelani është një material i sigurt dhe një material me performancë të lartë. Në të vërtetë, sipërfaqet prej gres porcelani për hapësirat publike janë bërë për të përmbushur kërkesat specifike të projektimit, duke përfshirë që ato të jenë kundër-rrëshqitjes.

Për t’u klasifikuar si të tilla, pllakat prej gres porcelani kundër-rrëshqitjes duhet të përmbushin tipare të sakta të sigurisë në përputhje me metodat kryesore rregulluese në përdorim. Ka shkallë të ndryshme të rezistencës ndaj rrëshqitjes bazuar në vendet e ndryshme që do të përdoret materiali. Si pasojë, gres porcelani konfirmohet gjithashtu si një material veçanërisht i përshtatshëm për t’u përdorur në dizajnimin e hapësirave publike me trafik të lartë.

Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping